Bel ons voor
advies op maat
024-3222849

Alle voor- en nadelen van LED verlichting op een rij

LED, duurzaam, besparing, verlichting, Controlux, lampen,

Voordelen LED verlichting

Zoals inmiddels wel algemeen bekend is, kent LED verlichting vele voordelen, maar ook een aantal nadelen.

 1. Led-lampen zijn energiezuinig
  Vergeleken bij gloei- en spaarlampen besparen led-lampen al snel 80% tot 90% energie. Gloeilampen zijn de grootste energieverbruikers, dus het rendeert enorm als dit type lamp vervangen wordt door een led-lamp. De terugverdientijden zijn extreem kort. Bij professioneel gebruik zijn de terugverdientijden geregeld minder dan 1 jaar. Op spaarlampen kan ongeveer 30% tot 50% energie bespaard worden met led-lampen.
 2. Led-verlichting gaat langer mee
  De verwachte levensduur van led-lampen is vele malen langer dan van de conventionele verlichting. De gemiddelde gloeilamp gaat ongeveer 1000 uur mee, een halogeenlamp 3000 uur, spaarlamp 5000 tot 10.000 uur, evenals een TL. De gemiddelde levensduur van een led-lamp ligt volgens fabrieksopgave altijd minimaal op 35.000 uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de led-lampen die u aanschaft.
 3. Led-lampen zijn er ook in warmwit en extra warmwit (flame)
  Uiteraard is dit geen voordeel ten opzichte van gloeilampen, want die zijn van zichzelf al gezellig warmwit, maar gemiddeld genomen geven spaarlampen aanzienlijk minder warm licht. Het vooroordeel dat led-lampen kil zouden zijn is inmiddels niet meer waar. Dit komt door het schrikbeeld dat de spaarlamp in de beginperiode de mensen heeft aangedaan. Maar de led-lamp gaat hierin ook niet vrijuit, want de eerste generaties led-lampen waren simpelweg ook kil en ongezellig blauw/wit licht. Gelukkig is dat met de jaren verholpen.
 4. Een LED-lamp geeft direct vol licht
  Een spaarlamp moet opwarmen voordat hij vol licht kan geven. Vooral in kamers waar u graag direct licht wilt hebben is dit erg vervelend. Denk aan de gang of de wc, waar tegen de tijd dat u de ruimte weer verlaat, uw spaarlamp eindelijk licht begint te geven. Met Led-lampen heeft u dit probleem niet.
 5. Een LED-lamp wordt niet heet
  Gloeilampen, maar zeker ook halogeenlampen worden enorm heet als ze ook maar even branden. Uiteraard worden led-lampen wel warm, maar gelukkig worden ze bij lange na niet zo warm als gloei- en halogeenlampen. Een led-lamp is veel zuiniger en zet minder energie om in warmte, maar meer in licht. Ter vergelijking: een gloeilamp zet slechts 10% van de energie om in licht (de rest is warmteverlies), maar een gemiddelde led-lamp maar liefst 80%. Een bijkomend voordeel is dat een led-lamp hierdoor vele malen minder brandgevaarlijk is. Zeker vergeleken met de kokend hete halogeenspots die nog wel eens volledig opgesloten (zonder luchtkoeling) in plafonds worden geplaatst.
 6. LED-lampen zijn er in alle soorten en maten
  Met led-verlichting zijn de mogelijkheden eindeloos. Alle kleuren en vormen zijn mogelijk, waardoor het al jaren vooral bij light designers tot verbazingwekkende creaties heeft geleid. Een led-lamp is inmiddels voor elk armatuur verkrijgbaar. Ook de gewenste lichtkleur is mogelijk, evenals de lichtintensiteit. Met led zijn we nog lang niet klaar.
 7. LED-lampen zijn stevig en robuust
  In tegenstelling tot de gloeilamp (en in mindere mate de halogeen- en spaarlamp) is een led-lamp aanzienlijk steviger gebouwd. Daardoor zijn ze schokbestendig.
 8. LED-lampen bevatten geen kwik
  Een spaarlamp bevat het giftige kwik, waardoor het verplicht is een defecte spaarlamp bij het chemisch afval te gooien. Doordat een led-lamp een andere verlichtingstechniek is, is er geen kwik nodig.
 9. LED-lampen flikkeren niet en zijn daardoor rustiger voor uw ogen
  Dit dient vergeleken te worden met de spaarlamp, maar ook met TL-verlichting. Een spaarlamp of TL gaat tientallen of zelfs honderden keren per seconde aan/uit. Vooral bij oude spaarlampen en TL-buizen die aan het eind van hun levensduur zijn, is het flikkeren duidelijk met het blote oog waarneembaar. Led-lampen flikkeren niet, doordat ze constant aan staan. Deze techniek is dan ook duidelijk rustiger voor de ogen. Vooral in ruimtes waar geconcentreerd gewerkt wordt is dit verschil merkbaar.
 10. LED-lampen of afstand bedienen
  Het is het mogelijk om led-lampen op afstand te bedienen. Led-lampen kunnen worden aangesloten op het Wifi thuisnetwerk. Zo kunt u via uw smartphone de led-lampen aan of uit zetten of van kleur laten veranderen, vanaf iedere locatie.

Nadelen LED verlichting

 1. LED-lampen kunnen niet goed tegen warmte
  Dé achilleshiel van de led-lamp is overmatige warmte. Een led-lamp moet zijn warmte goed kwijt kunnen, zodat de elektrische componenten, maar vooral de leds zelf niet beschadigd raken. Door oververhitting zal de levensduur extreem snel afnemen. Dit is dan ook direct een punt waarop kwalitatieve led-lampen zich onderscheiden van de mindere: goede koeling.
 2. LED-lampen zijn duurder
  Het valt niet te ontkennen dat led-lampen over het algemeen duurder zijn. De investering wordt over het algemeen extreem snel terugverdiend, maar dan moet de investering wel gedaan kunnen worden.