Bel ons voor
advies op maat
024-3222849

Tips om het risico op brand te beperken

Brand, Brandpreventieweken

De hele maand oktober staat in het teken van brandpreventie, ook wel bekend als de brandpreventieweken. In deze weken wordt stilgestaan bij het voorkomen van brand. Want brand blussen is mooi, maar brand voorkomen is natuurlijk veel beter.

Hoe kan ik brand voorkomen?

Beperk het risico op brand met deze tips:

Leeg het pluizenfilter van uw wasdroger
De wasdroger is nummer 1 veroorzaker van brand. Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter van uw wasdroger schoon. De combinatie van hete lucht en stof kan een brand veroorzaken. Zet uw droger alleen aan als u thuis bent. En ga niet slapen als de droger nog aan staat.

Houd uw keukenapparaten schoon
Vieze, vette en stoffige keukenapparaten kunnen brand veroorzaken als ze warm worden. Houd ze daarom goed schoon. Denk aan uw oven en kookplaat, maar ook aan uw afzuigkap, broodrooster en frituurpan.

Laat je C.V. eenmaal per jaar schoonmaken en controleren
Zonder onderhoud kan uw C.V.- ketel minder goed werken. Zo kan er schadelijke koolmonoxide vrijkomen zonder dat u dit merkt.

Niet op stand-by
Zet alle apparaten in huis uit als u ze niet meer gebruikt. Laat ze niet op stand-by staan. Zo voorkomt u niet alleen brand, maar bespaart u ook energie. Laat ook nooit een strijkijzer onbeheerd achter als deze aan staat.

Pas op met kaarsen
Kaarsen zijn vaak de oorzaak van een woningbrand. Voorkom dat ze omvallen en zet ze in stevige, onbrandbare houders. Zet kaarsen nooit boven de verwarming of in de buurt van brandbaar materiaal zoals gordijnen. En doof de kaarsen als u weggaat. Heeft u kinderen? Zet de kaarsen dan op een plek waar uw kinderen er niet bij kunnen.

Veeg de schoorsteen minimaal 1 x per jaar
Kachels die gestookt worden met hout, kolen of olie, zorgen voor onverbrandbare deeltjes die in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het stookkanaal en vormen een roetaanslag die creosoot genoemd wordt. Deze brandbare laag kan bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius in brand vliegen. De temperatuur van 500 graden is snel bereikt wanneer u de kachel stookt.

Pas op met roken
Een sigaret die per ongeluk uit uw handen valt, zet meubels razendsnel in vlam. Rook daarom niet op de bank als u moe bent. En rook zeker niet in bed.

Waarom is een rookmelder zo belangrijk?

Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen; rook- en CO melders redden levens! En zorg dat je ze goed kunt horen.

Rookmelders waarschuwen bij brand. Zeker ‘s nachts is dat belangrijk. Als je slaapt, ruik je niets, maar je hoort wel. Om jezelf en je gezin op tijd te wekken bij brand, hang je dus rookmelders op. Alleen zo heb je genoeg tijd om te vluchten. Het is van het grootste belang dat rookmelders op de juiste wijze geplaatst zijn en ook hoorbaar zijn. Hang rookmelders minimaal in alle ruimtes waar u doorheen moet om uw huis te ontvluchten: de overloop, de hal en de gang van elke verdieping. Voor optimale veiligheid zorgt u dat elke slaapkamer en/of kinderkamer is voorzien van een rookmelder. Plaats rookmelders zoveel mogelijk in het midden van de ruimte, aan het plafond, op 50 cm van alle muren.

Sluit binnendeuren bij het slapen gaan

Rook is de grootste bedreiging bij een woningbrand. Door het inademen van rook krijgt je lichaam geen zuurstof, met vaak ernstig of fataal letsel tot gevolg. Rookmelders redden levens. Want deze apparaten melden je met een luid alarm dat er rook is. Sluit ’s avonds voor je slapen gaat de binnendeuren. Zo blijft de giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte.

Wil je het effect zien van gesloten binnendeuren bij brand? Bekijk de video onderaan dit artikel.

Overleef jij brand in huis?

Je denkt veilig te zijn bij brand in huis, maar je bent het waarschijnlijk niet. Ongeveer 70% van de Nederlanders heeft een rookmelder thuis. Maar het aantal huizen waarbij de rookmelders werken én op de juiste plek hangen, is slechts 35%. Hoe brandveilig is jouw huis? Doe de thuistest! Klik hier.