Bel ons voor
advies op maat
024-3222849

Hoe test ik mijn aardlekschakelaar?

Aardlekschakelaar, testen, groepenkast, veilighieid

Functie aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar in de meterkast vergelijkt de inkomende en de uitgaande stroom in uw huis. Die moet even groot zijn. Als dat niet zo is, dan is er iets mis en verlaat de stroom de elektrische installatie op een verkeerde manier, bijvoorbeeld door een probleem met de aarding. In dat geval onderbreekt deze schakelaar direct de stroomtoevoer.

Sinds 1975 is deze schakelaar verplicht. Heeft u een oude installatie zonder schakelaar? Laat er dan een plaatsen door een erkend installateur.

Aardlekschakelaar testen

Omdat de aardlekschakelaar een dusdanig belangrijk onderdeel is van uw elektrotechnische installatie, is het aan te raden om deze iedere maand te testen. Houd er wel rekening mee dat tijdens het testen van de schakelaar overal in huis de stroom uitvalt en u wekkers opnieuw in zult moeten stellen. Test de schakelaar daarom in ieder geval twee keer per jaar. De overgang van zomer- naar wintertijd en vice versa, is een ideaal moment om dit te doen.

Op de aardlekschakelaar in uw groepenkast, vindt u een testknop (bij ABB-groepenkasten is deze gemarkeerd met de letter ‘T’). Als u hierop drukt, dient de aardlekschakelaar zichzelf direct uit te schakelen en valt ook de stroom uit. Vervolgens schakelt u de aardlekschakelaar weer in, door de blauwe/zwarte knop omhoog te duwen. Schakelt de aardlekschakelaar met de testknop niet uit of weigert deze weer in te schakelen, neem dan direct contact op met een elektrotechnische installateur bij u in de buurt om de schakelaar na te laten kijken of te laten vervangen.

De aardlekschakelaar is uitgeschakeld. Wat nu?

Schakel alle groepen achter de aardlekschakelaar uit. Meer informatie over welke ruimte aan welke groep gekoppeld is, staat vermeld op de groepenkaart op uw groepenkast. Is dit niet het geval, raadpleeg dan uw elektrotechnische installateur.

  • Schakel de aardlekschakelaar weer in.
  • Schakel nu alle groepen één voor één weer in. Wanneer u de groep inschakelt die de storing heeft veroorzaakt, schakelt de aardlekschakelaar automatisch weer uit.
  • Haal alle stekkers van de apparaten die aangesloten zijn op deze groep eruit en probeer de groep opnieuw in te schakelen.
  • Schakelt de schakelaar zichzelf weer uit, laat dan uw defecte groep door een erkende installateur controleren.